skip to Main Content

In de buitenlucht kun je op veel manieren je work-out organiseren. Een grote win-win is er bij het hegvlechten: je bent lekker buiten, fiks bezig met allerlei spiergroepen, draagt bij aan een natuurvriendelijke groene omgeving en, naar keuze, bevind je je in goed gezelschap met mede-vlechters.

Hegvlechten? Dat is een ambacht van lang voordat het prikkeldraad werd uitgevonden. Veehouders en tuinders planten dan gemengde hagen rond hun percelen en bewerken die op een speciale manier om het vee binnen, en de wilde dieren buiten te houden. Die hagen bestaan uit heesters en kleine boomsoorten met rijke bloei, bessen en vaak ook stekels. Belangrijk is dat ze vlot groeien en redelijk buigzame twijgen vormen. De aanplant is in een enkele of dubbele rij. De soorten worden door elkaar aangeplant en daarna groeien ze een jaar of 7- 8 tot er stevige stammetjes zijn gevormd. Nu wordt er vorm in de heg gebracht.

De basis is het “leggen” van de stammen: vlak boven de grond wordt met hiep, billhook of bijl de stam gespleten en het bovenste deel afgekapt. Het resterende onderste stamdeel wordt onder circa 30 graden uitgebogen. Dit wordt steeds herhaald en alle stammen worden in dezelfde richting gelegd. Dat ziet er behoorlijk rigoureus uit. Met de takken worden de stammen aan elkaar gevlochten. De overvloed aan takken wordt teruggesnoeid, zó dat een meer of minder strakke vorm ontstaat.

Dit kan losjes worden uitgevoerd, met alleen het aanwezige heg-materiaal, of met behulp van staanders, vooraf elders geoogste en op maat gebrachte takken die op regelmatige afstand in de grond worden gestoken. De twijgen van leggers worden in elkaar gevlochten. Met staanders ontstaat een strakkere heg, die dan ook met een topverbinding wordt afgewerkt. Ziet er mooi uit. Echt iets voor rond de woning/boerderij.

Na het leggen van de heg lopen de stammen weer uit rond de wond. De nieuwe twijgen groeien recht omhoog en vlechten zichzelf in de heg. Verder onderhoud bestaat uit het naar gewenste breedte en hoogte snoeien, snoei-op-groei. Zo wordt de heg steeds voller en steviger en neemt z’n functie van weren en keren helemaal in.

Beeld: met een bijl wordt hier de stam gespleten

Heggen zijn belangrijk voor het behoud en bevorderen van biodiversiteit. De Engelse ecoloog Rob Wolton heeft in 2 jaar tijd bijna 3000 met het oog waarneembare planten en dieren in 40 meter heg op zijn boerderij geteld!

Wil je een heg die veel kansen biedt op biodiversiteit dan is de opbouw belangrijk. Een heg met hier en daar bomen levert bijvoorbeeld meer biodiversiteit op dan alleen een rij struiken. En zo ook de diversiteit aan struiksoorten in de heg, goede verbindingen tussen heggen, de aanwezigheid van kruidenranden, greppels en poelen (water). De vorm en omvang van je heg wordt mede bepaald door de ruimte die er is en die je wilt bieden. Is het ook een veekering voor koeien, schapen of paarden, verdiep je dan zeker in de eetbaarheid van de struiksoorten. Die kunnen een toevoeging zijn op hun dieet. Ook de sappige kruidenrand onder de heg is een gewilde graasstrook.

Het onderhoud vraagt aandacht en een langere termijn visie. En handen aan de heg, al dan niet met lichte machines.

Is je belangstelling gewekt voor je eigen tuin of buurtinitiatief? Ik kan je adviseren of een gemengde (vlecht)heg een aanwinst is die past in jouw tuin of project.

Neem alvast een kijkje op de sites www.hegenlandschap.nl en www.heggen.nu

Back To Top